Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Εκτεθειμένος ο κ. Τσαβαρής με την ακύρωση της Συμπληρωματικής


  
Βούλιαξε τελικά στα θολά νερά η συμπληρωματική σύμβαση των 7,5 εκατομμυρίων €, εξ αιτίας της άφρονος εμμονής του Δημάρχου κ. Τσαβαρή και της Δημοτικής Αρχής. Σε όλους τους βαθμούς κρίσης το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε ομόφωνα την εκτέλεσή της. Εμείς βέβαια στη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε προβλέψει το αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι κανένα σημείο της αιτιολόγησης που τη συνόδευε, δεν έπειθε για την έγκρισή της, όπως φαίνεται στα συμπεράσματα της απόφασης: ΕΔΩ.....

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Δεν ξεχνιέται η αλήθεια όσος χρόνος και αν πέραση διαβάστε και θα καταλάβετε.....!!!!



       
Πως το ένα εκατομμύριο επί δημαρχίας Στέλιου Γκίνη έγινε 2600 και μόνο για προσθήκες αιθουσών όχι νέα κατασκευή……. !!
Ελλείψεις στις υποδομές σχολείων της Σαλαμίνας
Ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις ελλείψεις στις υποδομές σχολείων της Σαλαμίνας έγινε, στις 17 Ιανουαρίου 2011, στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή Β’ Πειραιά του ΛΑΟΣ Γιώργου Ανατολάκη, στην οποία απάντησε ο τότε υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σειρά έχει η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεωργίου Ανατολάκη προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με την έλλειψη στις υποδομές σχολείων της Σαλαμίνας κ.λπ..
Κύριε Ανατολάκη, έχετε το λόγο για να παρουσιάσετε την επίκαιρη ερώτησή σας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΑΤΟΛΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, είναι γεγονός ότι η Σαλαμίνα παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μια ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της. Στην δεκαετία το ‘90 υπήρξε μια αύξηση του πληθυσμού του νησιού κατά 35%. Αναλόγως και την τελευταία δεκαετία σημειώθηκε μια πολύ μεγάλη αύξηση, οπότε και οι ανάγκες για νέα σχολεία είναι σαφώς μεγαλύτερες.
Από το 2005 έχει υπογραφεί η σύμβαση για την ανέγερση νέου δημοτικού σχολείου στη θέση Παλούκια και ακόμη είμαστε στη μέση. Ενώ το έργο ήταν να παραδοθεί το Δεκέμβριο του 2007, παραμένει ημιτελές στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.
Στα Σελήνια η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Από το 2001 έχει εγκριθεί η σύμβαση για την επέκταση και επισκευή του ήδη υπάρχοντος σχολείου. Δέκα χρόνια μετά και καμμία διαδικασία για την υλοποίηση της σύμβασης αυτής δεν έχει προχωρήσει.
Τα χρόνια πέρασαν, κύριε Υπουργέ, οι ανάγκες μεταβλήθηκαν και πλέον η λύση αυτή μοιάζει απαρχαιωμένη. Το κτήριο είναι εντελώς ακατάλληλο, ακόμη και αν επισκευαστεί. Το κονδύλι που έχει εγκριθεί φτάνει και περισσεύει για να γίνει ένα καινούργιο σχολείο. Εκείνο που ζητάνε ο δήμος και οι γονείς είναι η τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης, δηλαδή από προσθήκη να μεταβληθεί σε ανέγερση νέου σχολείου. Για το λόγο αυτό σας έχω δύο ερωτήματα:
Πρώτον, θα προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να αποπερατωθεί γρήγορα και να παραδοθεί στους μαθητές το ημιτελές 2ο Δημοτικό Σχολείο Παλουκίων;
Δεύτερον, είναι στις προθέσεις σας να εισακούσετε το αίτημα των γονέων και των φορέων της Σαλαμίνας και να κατασκευαστεί νέο δημοτικό σχολείο στα Σελήνια αντί να επισκευαστεί το παλιό;
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Ανατολάκη θα απαντήσει ο Υφυπουργός, κ. Μαγκριώτης.
Κύριε Υφυπουργέ, η απάντησή σας ενδιαφέρει και την Προεδρεύουσα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Πράγματι, είναι μαρτυρικά αυτά τα δύο σχολεία και το πρόβλημα είναι έτσι όπως το περιέγραψε ο αγαπητός συνάδελφος. Το έχετε περιγράψει και εσείς κυρία Πρόεδρε πολλές φορές με ερωτήσεις, όπως και όλοι οι συνάδελφοι της αντίστοιχης περιφέρειας απ’ όλα τα κόμματα. Η σχολική στέγη, η παιδεία, η εκπαίδευση είναι θέματα που μας ενώνουν όλους και όλοι έχουμε την ίδια ευαισθησία, αλλά και την ίδια –θα έλεγα- προσέγγιση στα θέματα αυτά.
Θα ήθελα να πω όμως, αγαπητέ συνάδελφε, ότι δεν φταίει η γραφειοκρατία, στην οποία αναφερθήκατε. Φταίει ο κακός σχεδιασμός και οι κακές επιλογές που έγιναν από την αρχή και συνεχίζονται στη συνέχεια. Θα σας πω, λοιπόν, το ιστορικό για να γνωρίζετε ότι όταν ξεκινάει κάτι στραβά, στραβά συνεχίζεται και μετά είναι δύσκολο να βρεθούν λύσεις συμβατές με το νόμο και με τις συμβάσεις.
Όσον αφορά το δημοτικό σχολείο Σαλαμίνας στη θέση Παλούκια, όπως πολύ σωστά είπατε, υπάρχει προγραμματική σύμβαση με τον ΟΣΚ και ο χρόνος ολοκλήρωσης είναι όπως ακριβώς είπατε, είναι ύψους 1.242.870,4 ευρώ. Το έργο δημοπρατήθηκε από το δήμο στις 6 Ιουλίου 2006 με το σύστημα «μελέτη-κατασκευή». Και από εδώ ξεκινάει το στραβό. Όταν πάμε στο σύστημα «μελέτη-κατασκευή», να ξέρετε ότι από πίσω έρχονται προβλήματα. Διότι, αναλαμβάνει ο ίδιος ο εργολάβος τη μελέτη και μετά αρχίζει να βγάζει και άλλα τεχνικά να κάνει αιτήσεις θεραπείες και να ανεβαίνει το κόστος. Και εκεί αρχίζουν να μπλέκουν τα πράγματα.
Στις 7 Δεκεμβρίου 2006 υπεγράφη εργολαβική σύμβαση με τον ανάδοχο μεταξύ του δήμου και του αναδόχου 1.518.769 ευρώ. Δηλαδή, πιο ψηλά κατά 20%. Ενώ το όριο έγκρισης από τον ΟΣΚ ήταν συγκεκριμένα 1,2 εκατομμύριο ευρώ, υπέγραψε μέσα από το διαγωνισμό ο δήμος τη σύμβαση με το καθεστώς της μελέτης-κατασκευής κατά 20% πιο ακριβά το έργο. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό ήταν αντιφατικό, διότι δεν είχε την έγκριση της πίστωσης αυτής.
Από το καλοκαίρι του 2007 άρχισαν να εμφανίζονται τα προβλήματα και φαινόταν η αρνητική εξέλιξη του έργου. Πρώτον, η δημοπράτηση με το σύστημα «μελέτη-κατασκευή» σας είπα ότι είναι προβληματική και γι’ αυτό την καταργούμε στο νέο θεσμικό πλαίσιο. Δεύτερον, η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο υπερέβαινε κατά 20% της εγκριθείσας δαπάνης του έργου. Και τρίτον, από τον ένα χρόνο που ήταν η συμβατική προθεσμία, αναλώθηκαν οι πρώτοι έξι μήνες για να βγει η οικοδομική άδεια. Δηλαδή, δημοπρατούμε ένα έργο με το σύστημα «μελέτη-κατασκευή», περνάμε το όριο πληρωμών που έχουμε και βεβαίως δεν έχουμε και την οικοδομική άδεια πιο μπροστά αφού δεν έχουμε φροντίσει.
Εδώ, αν ψάξουμε θα βρούμε ημερομηνίες δημοτικών ή εθνικών εκλογών που οι τοπικοί παράγοντες πιέζουν πάντοτε, οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να τρέξουν και κάνουν λάθη. Και κάνουν λάθη, τα οποία τα πληρώνουν τα παιδιά, τα πληρώνει η παιδεία και η εκπαίδευση και ο κρατικός προϋπολογισμός στο τέλος.
Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοιου είδους σχεδιασμοί. Πρέπει να είναι καθαρό το γήπεδο, πρέπει να υπάρχουν όλες οι άδειες και πρέπει να κινούμαστε στα πλαίσια των νόμων και των συμβάσεων για να μη συναντούμε τα προβλήματα μπροστά.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Ο χρόνος τρέχει πάρα πολύ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα απαντήσω στη συνέχεια, γιατί τα προβλήματα περιεπλάκησαν ακόμη περισσότερο. Το καλοκαίρι του 2008 διαλύθηκε η εργολαβία και μετά ο δήμος το ανέθεσε σε άλλο εργολάβο με απευθείας ανάθεση. Δηλαδή, λάθη επί λαθών, για να μείνω σε αυτήν την επιεική έκφραση.
Ο ΟΣΚ έχει ζητήσει να ενημερωθεί για το που βρίσκεται το έργο πλήρως από το δήμο και τη νέα δημοτική αρχή. Πρόθεση του Υπουργείου είναι να ολοκληρώσει τις εργασίες και να αποπερατώσει το κτήριο, μολονότι όλες οι διαδικασίες που ακολούθησε ο δήμος κρίνονται επιεικώς απαράδεκτες. Και χρησιμοποιώ αυτήν τη φράση, αγαπητέ συνάδελφε, για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε.
Θα απαντήσω στη δευτερολογία μου για το άλλο σχολείο, για να μην καταναλώνω το χρόνο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και βέβαια θα απαντήσετε.
Το λόγο έχει ο κ. Ανατολάκης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΑΤΟΛΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, η κυρία Πρόεδρος είναι πολύ πιο παλιά από εμένα και ξέρει καλύτερα τα θέματα.
Καλά όλα αυτά που μας είπατε, όμως δεν φταίνε τα παιδιά, κύριε Υπουργέ. Το είπατε κι εσείς. Και έτσι όπως πάει το Δημοτικό Σχολείο που είναι στη θέση Παλούκια κοντεύει να γίνει το γεφύρι της Άρτας. Συγγνώμη για την έκφραση, αλλά έτσι είναι. Εγώ, επειδή είμαι γονέας και θέλω τα παιδιά να έχουν ένα σχολείο καλό, το μόνο που ζητάω είναι να γίνει αυτή η λύση, ιδίως για το σχολείο στη θέση Παλούκια που συζητάμε.
Στο δεύτερο θέμα που συζητάμε, κύριε Υπουργέ, για το Δημοτικό Σχολείο στα Σελήνια, δέκα χρόνια είναι πάρα πολλά. Έτσι δεν είναι; Δεν μιλάμε για το ποιες είναι οι συνθήκες τώρα για τα παιδιά. Αποθήκες και κοινόχρηστοι χώροι έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδιες αίθουσες διδασκαλίας. Άρα, είναι άσχημα τα πράγματα.
Εγώ έχω μιλήσει, έστω και πριν λίγο, με το δήμαρχο. Το κονδύλι για να γίνει το σχολείο στα Σελήνια είναι περίπου 2 με 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Τι ζητάνε αυτοί οι άνθρωποι, κύριε Υπουργέ; Ζητούν να ανεγερθεί ένα καινούργιο σχολείο. Νομίζω ότι με αυτήν τη δυνατότητα –γιατί ο χώρος θα βρεθεί, γιατί το θέλουν πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι- θα είναι ένα κόσμημα και ένα στολίδι για το μέρος, για το νησί. Νομίζω ότι όταν μιλάμε για παιδιά, πρέπει να βάζουμε μια τελεία και να κοιτάμε το μέλλον των παιδιών, γιατί αξίζουν πολλά. Και έστω και τώρα που είμαστε σε αυτήν την οικονομική κατάσταση, τα παιδιά είναι το παν.
Θεωρώ, κύριε Υπουργέ, ότι έχετε αυτήν την ευαισθησία απέναντι στα παιδιά. Και νομίζω ότι και στους κατοίκους στα Παλούκια, αλλά και στα Σελήνια θα δώσετε μια απάντηση για να χαρούν οι κάτοικοι και να πηγαίνετε εκεί και να πίνετε και να τρώτε με μεγάλη χαρά και να μη σας κοιτάνε διαφορετικά.
Άρα, περιμένουμε την απάντησή σας για το τι μέλει γενέσθαι.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εμείς σας ευχαριστούμε.
Ο κύριος  Υφυπουργός έχει το λόγο για τρία λεπτά, να δευτερολογήσει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Επαναλαμβάνω και εγώ αυτό που τόνισε και ο αγαπητός συνάδελφος, αυτό που είπατε και εσείς, κυρία Πρόεδρε, ότι παιδεία και εκπαίδευση, τα νέα παιδιά, τα αγόρια και τα κορίτσια πρέπει να μας ενώνουν. Δεν υπάρχουν ιδεολογικές αποχρώσεις και προσεγγίσεις. Είναι το παρόν και το μέλλον του τόπου.
Γι’ αυτό θα τονίσω και πάλι, όσον αφορά τα Παλούκια, ότι στις 20-12-2010 ο ΟΣΚ ζήτησε εγγράφως από το Δήμο Σαλαμίνας να του γνωστοποιήσει την εικόνα εξέλιξης του έργου και τα μηνιαία δελτία προόδου των εκτελεσθέντων εργασιών, ώστε ο οικονομικός προγραμματισμός του ΟΣΚ να μην παρεκκλίνει, να είναι διασφαλισμένη η περαίωση του έργου, αλλά και να αποφεύγονται πράξεις που δεν καλύπτονται από τους όρους της προγραμματικής σύμβασης.
Πρόθεση του  Υπουργείου και του ΟΣΚ είναι να ολοκληρώσει τις εργασίες και να αποπερατώσει το κτήριο, μολονότι όσες διαδικασίες ακολούθησε ο δήμος όπως είπα, κρίνονται επιεικώς απαράδεκτες. Στα πλαίσια, όπως είπα, των συμβάσεων, αλλά και της κείμενης νομοθεσίας, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τις καλύτερες λύσεις και θα δοθούν.
Όσον αφορά τώρα το σχολείο στα Σελήνια θα πω ότι εδώ είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα, ακόμα πιο μεγάλα τα λάθη που έγιναν. Θα σας πω, λοιπόν, πάρα πολύ γρήγορα ότι εδώ η προγραμματική σύμβαση  ξεκινάει από το 2001. Τον Οκτώβριο του 2005, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΣΚ, εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Αμπελακίων, με όριο χρηματοδότησης το ποσό των 986.000 ευρώ. Το έργο δεν προχώρησε και τον Απρίλιο του 2007, από την τότε νέα δημοτική αρχή υποβλήθηκε νέα πρόταση που ανέβαζε τη δαπάνη στο 1,6 εκατομμύριο ευρώ. Σημειώνω ότι ζητείται 1,6 εκατομμύριο ευρώ για διακόσια τετραγωνικά μέτρα κτηρίου. Δηλαδή 8.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Καταλαβαίνετε τι σχεδιασμούς έχουν κάνει.
Έκτοτε, ακολούθησαν και άλλες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΟΣΚ ΑΕ, όπως και του δημοτικού συμβουλίου Αμπελακίων, σχετικές με την προγραμματική σύμβαση. Πλην, όμως, μόλις το Μάιο του 2010 ο Δήμος Αμπελακίων υπέβαλε στον ΟΣΚ την οριστική μελέτη κατασκευής των τεσσάρων νέων αιθουσών και επισκευής του υφισταμένου κτηρίου και ζήτησε την έγκριση χρηματοδότησης του έργου συνολικού ύψους 2,6 εκατομμύρια ευρώ.
Το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, με έγγραφό του ο ΟΣΚ προς το Δήμο Αμπελακίων διατυπώνει παρατηρήσεις και ελλείψεις που αφορούν την αρχιτεκτονική μελέτη. Παράλληλα στις 10-9-2010 ο Δήμος Αμπελακίων διαβίβασε στον ΟΣΚ τη μελέτη συστήματος γεωθερμικής εγκατάστασης, το έργο της οποίας ολοκλήρωσε πρόσφατα ο ΟΣΚ.
Το έργο της κατασκευής των τεσσάρων νέων αιθουσών στο δημοτικό σχολείο Σεληνίων, παράλληλα με την επισκευή του υφιστάμενου κτηρίου του δημοτικού σχολείου του ΟΣΚ, θα εξεταστεί από τον ΟΣΚ με βάση τις τρέχουσες οικονομικές δυνατότητες και με βάση ένα ρεαλιστικό προϋπολογισμό, παρά πολύ γρήγορα τις επόμενες ημέρες. Είναι στις απόλυτες προτεραιότητες.
Επειδή ακριβώς οι ελλείψεις είναι υπαρκτές στην περιοχή και σωστά τις τονίσατε, έχει εγκριθεί, από τις 8-4-2010, ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΣΚ, πίστωση 339.000 ευρώ για την αναβάθμιση τεσσάρων σχολικών μονάδων του Δήμου Αμπελακίων Σαλαμίνος και αφορούν τα σχολικά συγκροτήματα των Σεληνίων, Καματερού, Φοίνικα και το Γυμνάσιο-Λύκειο Αμπελακίων. Ο προϋπολογισμός, όπως είπα, είναι 339.000 ευρώ και έχει γίνει και η σχετική προγραμματική σύμβαση.
Συνεπώς υπάρχει  μέριμνα για την περιοχή. Πάντοτε είναι στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων, όπως είπαμε. Και ειδικότερα για τα δύο σχολεία, ελπίζουμε πολύ γρήγορα και με τη νέα δημοτική αρχή να έχουμε τη δυνατότητα, να έχουμε τις καλύτερες των εξελίξεων, αγαπητέ συνάδελφε, και στην επόμενη ερώτησή σας να ανακοινώσουμε πλέον τις οριστικές λύσεις.
Ευχαριστώ πολύ.


Απάντηση Υφ. Γιάννη Μαγκριώτη στην ερώτηση του Βουλευτή Γρηγόρη Νιώτη σχετικά με την Προσθήκη αιθουσών στο Δημοτικό Σχολείο Σεληνίων στον τ. Δήμο Αμπελακίων Σαλαμίνας
 Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης και σύμφωνα με στοιχεία του ΟΣΚ Α.Ε. παρακαλούμε να πληροφορήσετε τον κ. Βουλευτή, τα εξής:

Η προσθήκη τεσσάρων αιθουσών  στο υφιστάμενο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Σεληνίων, εντάχθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΟΣΚ, με  Προγραμματική Σύμβαση το Σεπτέμβριο του 2001. Το έργο δεν προχώρησε και τον Οκτώβριο του 2005 ο ΟΣΚ ενέκρινε την αλλαγή  του τίτλου του έργου, στο οποίο συμπεριλήφθηκε και η επισκευή-ενίσχυση των υφιστάμενων  κτιρίων, και τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης ποσού 1.232.602 Ευρώ, από το οποίο θα χρηματοδοτήσει το Δήμο με 986.082 Ευρώ, με χρόνο ισχύος 1,5 έτος περίπου.
Το έργο και πάλι δεν ξεκίνησε ούτε αυτή τη φορά και το Νοέμβριο του 2008 ο προϋπολογισμός μετά από χρηματοδότησης συνολικού ποσού 2.601.348 Ευρώ.
Στο μεταξύ όπως πληροφορηθήκαμε, προέκυψαν αντιρρήσεις στην τοπική κοινωνία και σε φορείς ως προς την προσθήκη αιθουσών στο υφιστάμενο κτίριο και ζητήθηκε η κατασκευή νέου Σχολείου.
Μετά από τα παραπάνω και στο πλαίσιο της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, ο ΟΣΚ θα εξετάσει την δυνατότητα για τη χρηματοδότηση των έργων.

                                                                                                
                                                                                                       Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
Εσωτ.Διανομή                                                                        
Γρ.Κοιν.Ελέγχου                                                                      

                                                                                                   ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ
                                                                                                        Ακριβές αντίγραφο
                                                                           
                                                                                          Ε. Σταμοπούλου