Σάββατο 11 Μαΐου 2013

ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΥΛΑΣ ΝΑΝΝΟΥ


   

 Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για το ενδιαφέρον που έδειξε και την άμεση αντίδραση του, στην ανοικτή επιστολή που του απηύθυνα (πατήστε ΕΔΩ) την 22α Μαρτίου 2013 σχετικά με την παράνομη λειτουργία του λατομείου ΑΓΓΕΛΟΥ στη Γούβα - Μπατσί αλλά και την προσπάθεια του εκμεταλλευτή να ακυρώσει τις αποφάσεις του Περιφερειάρχη, που βάζουν - διοικητικά τουλάχιστον - φρένο στην ασύδοτη κι αυθαίρετη δραστηριότητα του λατομείου....


Με το υπ΄ αριθμ. Δ/2764/01-04-2013 έγγραφο της Γεν. Γραμματείας Πρωθυπουργού (πατήστε ΕΔΩ) διαβιβάστηκε η επιστολή μου στον Γ.Γ. Αποκ/νης Διοι/σης Αττικής, με εντολή να ενεργήσει τα δέοντα.

Δυστυχώς, ενώ είμαι ικανοποιημένη από την ενέργεια του Πρωθυπουργού, δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τους υπόλοιπους φορείς που εμπλέκονται με τη λειτουργία του νταμαριού.

Δράττομαι της ευκαιρίας να υπενθυμίσω στους αγαπητούς μου συνδημότες τη λαϊκή ρήση ότι « αν κάποιος δεν θέλει να σωθεί, κανένας δεν μπορεί να τονε σώσει ».

Η κρατική μηχανή δουλεύει στο ρελαντί, οι αποφάσεις αργούν να βγουν κι όταν βγαίνουν δεν εφαρμόζονται από τους υπόχρεους γιατί τα συμφέροντα είναι μεγάλα εξίσου και οι πλάτες.
Η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από τους φορείς του κράτους. Θα πρέπει να υπάρξει και ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας που θεσμικά εκπροσωπείται από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Δυστυχώς όμως, ο Δήμαρχος … «αγρόν ηγόρασε». «Δεν ξέρω αν γίνονται εξορύξεις - δεν διενεργούνται επισκέψεις στο λατομείο από τη Δημοτική Αρχή», δήλωνε στην εφημερίδα ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, προ καιρού.

Ήταν άραγε δύσκολο να ρωτήσει έναν από τους τόσους Υπαλλήλους του Δήμου που κυκλοφορούν καθημερινά στο παράνομο Σ.Μ.Α (που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το νταμάρι) για να μάθει; Γιατί δεν εκτέλεσε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που προέβλεπε να τοποθετηθεί στο νταμάρι επί μονίμου βάσεως υπάλληλος του Δήμου για να ελέγχει τα Δελτία Αποστολής, ώστε να γνωρίζουμε την ακριβή ποσότητα του εξαγόμενου υλικού και να μην αρκούμαστε στις περιοδικές δηλώσεις που υποβάλλει ο επιχειρηματίας στην Δ.Ο.Υ ;

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο κ. Τσαβαρής μας  υπενθύμισε ότι το 2009, ο λατόμος έβγαζε 10.000 τόνους την ημέρα. Συμφωνώ, δεν έχω λόγους να το αμφισβητήσω. Εξάλλου, αυτή ήταν και κοινή διαπίστωση όλων των φορέων και προσώπων (Σύλλογος Μηχανικών, perivos, Κόγια, Φουρίκη, Νάννου) που συμμετείχαμε στην σχετική ημερίδα που έλαβε χώρα την εποχή εκείνη στο Flamingo.

Πώς λοιπόν εξηγείται να βεβαιώνονται για το έτος εκείνο λατομικά τέλη που αντιστοιχούν σε 2.200 τόνους την ημέρα ΜΟΝΟ;
Οι άλλοι 7.800 τόνοι, που ισοδυναμούν με τέλη 760.000 ευρώ, πού πήγαν;
Από τις δηλώσεις του κ. Τσαβαρή, προκύπτει ότι υπάρχουν διαφυγόντα τέλη για το έτος 2009 και κατ΄ επέκταση και για τα άλλα έτη της - σε μεγάλο βαθμό εξόρυξης – περιόδου 2008-2012, που αθροιζόμενα εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 3.000.000 ευρώ.

Μήπως γι΄ αυτό ο επιχειρηματίας φάνηκε τόσο γαλαντόμος και δήλωσε ότι θα χαρίσει τις 300.000 ευρώ που του χρωστάει ο Δήμος, από περίοδο δημαρχίας του κ. Τσαβαρή; 

Ας ετοιμαστεί λοιπόν ο Δήμαρχος να εξηγήσει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και στον κόσμο της Σαλαμίνας γιατί δεν εισπράττει τα βεβαιωθέντα και κυρίως γιατί δεν διεκδικεί και τα διαφυγόντα τέλη από το λατομείο Αγγέλου, αλλά ασχολείται - για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο - με τα τέλη της Τούρλας που καμιά πιθανότητα δεν έχει να εισπράξει, αφού δεν τα δικαιούται σύμφωνα με γνωμοδότηση του ΝΣΚ , αλλά κι αν ακόμη τα δικαιούνταν αυτά έχουν παραγραφεί σύμφωνα με νομολογία του ΣτΕ.

Σήμερα που υποτίθεται ότι το σπαστηροτριβείο είναι σφραγισμένο και δεν λειτουργεί, από πού βγαίνουν οι χιλιάδες τόνοι υλικού που εξάγονται καθημερινώς εκτός Σαλαμίνας; Ούτε ένα χαλίκι έξω από το νησί, «φώναζε» ο ίδιος, κάποτε!
Παρακρατούνται τα τέλη υπέρ του Δήμου ή χάνονται κι αυτά μαζί με την αξιοπιστία του δημάρχου;

Δεν είναι η πρώτη φορά που κατηγορώ το Δήμαρχο ότι λειτουργεί ως προστάτης και δικηγόρος των νταμαριών. Τη μια μας λέει ότι η επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη εάν δεν βγάλει το υλικό έξω από το νησί, την άλλη ότι ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κατσικάρης εκτέθηκε όταν μίλησε για παρανόμως εξορυχθέν υλικό, γιατί δεν μπορείς να το αποδείξεις, είπε.
Όταν ακούς τέτοιες απόψεις από έναν Δήμαρχο, τι μπορεί κανείς να περιμένει;
Γνωρίζει πολύ καλά ότι το υλικό που φυγαδεύεται δεν είναι απλά παράνομο αλλά και κλοπιμαίο αφού τούτο έχει πιστοποιημένα εξορυχθεί από αναδασωτέα περιοχή που στερείται έγκρισης επέμβασης, αποτελεί δηλ. κλοπή δημόσιου υλικού.

Είναι ολοφάνερο ότι ο κ.Τσαβαρής, δέσμιος των μυστικών συμφωνιών και των παράνομων συναλλαγών με τον κ. Αγγέλου, αδυνατεί να προασπίσει τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας και καθίσταται επιζήμιος για τον τόπο.

Ίσως, το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού, να σταθεί η αφορμή, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με το λατομείο Αγγέλου να ενεργοποιηθούν και να πράξουν τα δέοντα και τα οριζόμενα εκ του νόμου. Ίσως να χρειαζόταν τελικά το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού της χώρας για να σταματήσει το όργιο της παρανομίας και το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στη Γούβα – Μπατσί. Ίσως το ενδιαφέρον του ίδιου του Πρωθυπουργού, να «καταφέρει» να διώξει τις βαριές νταλίκες που καταστρέφουν τους δρόμους του νησιού και την σκόνη που δηλητηριάζουν τα παιδιά μας. Ίσως …

Ρούλα Νάννου                                                                       Σαλαμίνα 11/5/2013
Υποψηφία Δήμαρχος Σαλαμίνας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μακράν η καλύτερη και η ποιοτικότερη πολιτικός που διαθέτει αυτή την στιγμή η αυτοδιοίκηση.